Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Het Spaanse legerkamp in beeld

Dit schilderij laat zowel de belegering van Alkmaar als het leven in het Spaanse legerkamp zien. Op de voorgrond is Oudorp afgebeeld. Daar hadden de Spanjaarden onder leiding van Don Frederik hun hoofdkwartier opgeslagen. Boven het legerkamp bewegen de Spaanse troepen richting de noordkant van Alkmaar, waar het bij de Friese Poort en de Rode Toren tot gevechten met de Alkmaarders komt.

De schilder heeft de ligging van Oudorp wat aangepast. Als hij het dorp op de juiste plek had weergegeven, had het buiten de lijst moeten liggen. Nu is het mooi op de voorgrond afgebeeld. Helemaal onderaan het schilderij zijn in het dorp bijna huiselijke beelden te zien: de was wordt gedaan, er wordt een koe gemolken, brood gebakken en er is iemand bier aan het drinken. Boven de eerste rij huizen staan de soldaten en bevelhebbers centraal. Ook hier krijgen we een beeld van het dagelijks leven met eten en drinken in de hoofdrol. Boven het kamp draait het meer om de gevechten; de Spaanse troepen lijken zich steeds sneller richting Alkmaar te bewegen. Aan de rand van de stad ontstaan de gevechten.

Het schilderij werd in 1598 besteld door de schutterij van Alkmaar. Waarschijnlijk heeft de schilder er vijf jaar over gedaan om het af te maken. Op de originele lijst is namelijk het jaartal 1603 zichtbaar. De tekst bovenaan het schilderij herinnert aan de Spaanse bestorming op 18 september, ook de ‘bangste dag’ genoemd.

Gerelateerde thema's

Het Beleg van Alkmaar

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen