Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Feest op 8 oktober

Op 8 oktober 1573 gaf het Spaanse leger het Beleg van Alkmaar op. Dat werd al gauw elk jaar herdacht en gevierd als een belangrijke overwinning. Tot op de dag van vandaag. Op deze foto zie je een feestelijke optocht van kinderen op het Hofplein, op 8 oktober 1925. In dit deel van de optocht lopen meisjes in hun beste jurk, met een grote strik in hun haar.

In 1860 had een speciale commissie de viering van het Ontzet van Alkmaar nieuw leven ingeblazen. Het herdenken van zo’n belangrijke gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis was helemaal in de geest van het nationalisme van die tijd. Het Alkmaarse feest was een groot succes. Al gauw werden er allerlei verenigingen opgericht die ieder jaar op 8 oktober feestelijkheden organiseerden.
Een daarvan bestaat nog steeds: de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet.

Katholieken deden eerst niet mee met de viering. Zij zagen 8 oktober 1573 niet als overwinning, maar als het begin van onderdrukking door de protestanten. Maar in de jaren twintig van de twintigste eeuw werd 8 oktober echt een feest voor iedereen. Ook nu is het een feest van en voor alle Alkmaarders, waarbij de vrijheid centraal staat.
Kinderen lopen nog steeds in optocht door de stad, de burgemeester legt een krans bij het Victoriebeeld in het Victoriepark, er is een receptie in de Grote Kerk en er zijn overal festiviteiten.

In de beeldbank van het Regionaal Archief vind je nog veel meer foto’s van de viering van 8 oktober door de jaren heen.

Herkomst

Maker

R.P. Jonker

Datering

08-10-1925

Collectie

RAA Beeldcollectie / Peter Jonker

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

FO 1002190

Link

https://hdl.handle.net/21.12106/0b1be12a-c364-48a6-9321-7d55e4190114

Gerelateerde thema's

Het Beleg van Alkmaar

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen