Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Explosieschade in Schagen

Op 12 september 1944 werd bij het station in Schagen een goederentrein volgeladen met munitie van de Duitse Wehrmacht. Een passagierstrein vertrok net richting
Den Helder toen twee Engelse jagers de locomotief en de wagons van de goederentrein beschoten met boordmitrailleurs. Ze wilden de trein kapot maken zodat de munitie niet meer door de Duitsers kon worden gebruikt aan het front. Maar de kogels raakten niet alleen de locomotief van de munitietrein: de passagierstrein werd ook geraakt.

Terwijl de gewonde passagiers uit de trein werden gehaald, brak er brand uit. Bewoners in de directe omgeving van het station werden gewaarschuwd dekking te zoeken. Gelukkig maar, want de brand bereikte de munitiewagon.
Daardoor ontplofte de trein met een enorme explosie. De munitiewagon vloog de lucht in, de huizen aan de Stationsweg werden zwaar beschadigd en ook verderop in de stad was veel schade. De kaart laat zien tot waar de ontploffing verwoestingen aanrichtte. De rode streep op de kaart geeft aan waar de munitietrein stond toen hij ontplofte. Er vielen 13 gewonden en wonder boven wonder was er maar één dode, een Duitse soldaat.

 

Herkomst

Datering

12-09-1944

Collectie

RAA, Archief van de gemeente Schagen 1943-1979

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

731

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/file/022e79ed896334179df4d53fc97fd0f9

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen