Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Atlantikwall in Bergen aan Zee

Vanaf december 1941 werd de Nederlandse kust onderdeel van de Atlantikwall.
Dat was de Duitse kustverdedigingslinie die moest beschermen tegen een geallieerde invasie. De verdedigingslinie liep van Noorwegen tot de Spaanse grens. In de herfst van 1942 kwam de bouw serieus op gang. Bunkers, geschutsopstellingen, versperringen en mijnenvelden werden aangelegd. Deze met de hand getekende Duitse kaart van de kust bij Bergen aan Zee laat zien hoe dat er ongeveer uitzag. “Stutzpunkt 18 HL” staat erboven, verder wordt er geen informatie gegeven.
Er staat geen datum op de kaart en het is niet duidelijk of deze kaart een werkelijke situatie weergeeft of alleen een plan voorstelt dat nog moest worden uitgevoerd. 
De kruisjes op de kaart stellen prikkeldaad voor. De zigzaggende streepjes zijn loopgraven en de rechthoekige velden zijn mijnenvelden. Ook zijn er veel bunkers op de kaart getekend.

Restanten van bunkers, drakentanden en tankversperringen zijn nog steeds terug te vinden in de duingebieden van Texel, Den Helder, Petten, Callantsoog, Bergen aan Zee, Egmond aan Zee, Castricum enzovoorts.

Voor extra informatie over de Atlantikwall: De-Tweede-Wereldoorlog-in-het-duin.pdf

Herkomst

Collectie

RAA Collectie Documentatie Tweede Wereldoorlog

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

301


Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen